piątek, 20 maja 2016

Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)

Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne !






Składniki:

na około 18 sztuk

1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu)

1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia

3/4 szklanki daktyli

1/4 łyżeczki cynamonu

szczypta soli



Sposób przygotowania:



Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut.

Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.

Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę.

Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly