piątek, 1 kwietnia 2016

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

Chrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę.




Składniki:
(na formę o wymiarach 25 x 25cm)
250g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 jajka
200g mąki pszennej
100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego
skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny)

kruszonka:
50 masła
45g cukru
100g płatków owsianych
kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka kontynuując miksowanie. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i migdałami. Po łyżce dodajemy do misy miksera. Na końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników.
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly