sobota, 12 marca 2016

Szynka duszona we włoszczyźnie

Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne.






Składniki:

1kg szynki

2-3 marchewki

½ dużego selera

2 pietruszki

strąk czerwonej papryki

1-2 łyżki oleju rzepakowego

bulion wieprzowy

ząbek czosnku

biała cebula

sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk



Sposób przygotowania:

Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly