piątek, 11 marca 2016

Babka herbaciana

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół.




Składniki:
80 g miękkiego masła
130 g cukru
2 jajka
szczypta soli
250 ml mocnego naparu czarnej herbaty
200 g mąki pszennej
50g maki ziemniaczanej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenie
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Zaparzamy herbatę w 250ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Maki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Wg. Uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszona żurawinę czy posiekane orzechy. Przekładamy do formy z kominem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly