wtorek, 22 grudnia 2015

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

Tradycyjny miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem kokosowym i karmelizowanym słonecznikiem. 
Smakuje trochę jak ciasto karmelowe/snickersowe. 
Najlepiej upiec je przynajmniej dzień przed planowanym podaniem, aby blaty miodowe zmiękły.




Składniki:
(na tortownice o średnicy 26 cm)

Ciasto:
350g mąki pszennej
125g margaryny 
jajo
3 łyżki cukru
4 łyżki płynnego miodu
4 łyżki mleka
15g cukru waniliowego
łyżeczka sody oczyszczonej

Krem budyniowy:
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 niepełne szklanki mleka
3 łyżki cukru
20 dag masła
pół laski wanilii

Blat kokosowy:
4 białka
4 łyżki cukru
40g wiórków kokosowych

Masa słonecznikowa:
80g masła
3 łyżki cukru
15 cukru waniliowego
200g łuskanego słonecznika

Sposób wykonania:
Ciasto:
Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajko, mleko, margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C.

Krem budyniowy:
Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.

Blat kokosowy:
Białka ubijamy, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Pieczemy w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C.

Masa słonecznikowa:
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta.

Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową.



5 komentarzy:

  1. wygląda przepięknie! Na prawdę!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie ciacho. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach i ta słonecznikowa skorupka! Cudne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, ależ to musiało być pyszne!
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, czy ten karmel ze słonecznikiem wykładamy na upieczone ciasto czy na surowe i zapiekamy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly