poniedziałek, 9 listopada 2015

Quiche porowy z boczkiem

Pyszna quiche z porem i boczkiem to jedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty.
Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:)





Składniki:

na ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki zimnej wody
sól
nadzienie:
600g pora (biała i zielona część)
200g boczku wędzonego
3 jajka
150ml śmietanki słodkiej
sól ziołowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
20g oscypka

Sposób przygotowania:

Ciasto:Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut. 
Nadzienie:Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly