sobota, 24 października 2015

Roladki wieprzowe z kasztanami

Korzystając z pełni sezonu kasztanowego codzienne zaopatruję się w świeża porcję tych jesiennych smakołyków. Kasztany smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie ziemniaki. Trudno je porównać do jakiegoś innego produktu. Jedno jest pewnę są po prostu przepyszne, szcególnie jeszcze ciepłe oprószone solą.
Dziś polecam roladki lekko słodkawymi kasztanami. Mięso powoli duszone z cebulą jest mięciutkie i kruche. Świetna propozycja na jesienny obiad.




 
SKŁADNIKI:
4 duże kawałki schabu (po około 150g)
około 16-20 szt kasztanów jadalnych
2 średnie cebule
pół litra bulionu (warzywny lub wieprzowy)
2 łyżki mąki pszennej
masło klarowane do smażenia
sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, tymianek

PRZYGOTOWANIE:
Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mocno rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Na kawałku mięsa układamy w rzędzie 4-5 obranych kasztanów i ściśle zawijamy.
W garnku roztapiamy nieco masła klarowanego i na rozgrzane wkładamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Dodajemy dwie przekrojone na pół cebule i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 50-60 minut. Wyciągamy mięso i cebulę. W małym garnuszku rozrabiamy mąkę z około pół szklanki wody. Wlewamy powoli przez sitko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Serwujemy z dodatkiem m kaszy gryczanej i buraków lub ulubionej surówki.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly