poniedziałek, 26 października 2015

Bliny gryczane

Klasyczne rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką. Możemy serwować je z łososiem, szynką parmeńską, groszkiem, papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja córka z cukrem pudrem. Wybór należy do Was ;)



Składniki:

150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
150g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350ml mleka
50g stopionego masła
2 jajka
olej do smażenia
dodatki wg uznania:
gęsta kwaśna śmietana
wędzone ryby
cytryna
koperek, kawior,
szynka parmeńska
ogórek
groszek
kolorowa papryka


Sposób przygotowania:
Do miski przesiać obie maki. Dodać cukier, drożdże i cukier, a następnie wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1h). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej dodać najpierw żółtka z masłem, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron. Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly