poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z klopsikami

Wyrazista, lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki skropione oliwą z oliwek. Tak sałatka świetnie sprawdzi sie jako samodzielny, lekki posiłek, obiad do pudełka do pracy czy propozycja imprezowa.
Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Można tez przygotować większą partie klopsików i cześć zamrozić. Będą zawsze pod ręką.
Klopsiki powinny być malutkie (wielkości orzecha włoskiego) tak żeby można było włożyć je na raz do ust. 
Wystarczy kilka niewyszukanych składników, kilka minut i posiłek gotowy ;)






Składniki:


klopsiki:

500g mięsa mielonego z łopatki lub wieprzowo-wołowego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)

średnia cebula

ząbek czosnku lub czosnek granulowany

sól, czarny pieprz

majeranek

gałka muszkatołowa

olej do smażenia



rukola

pomidorki koktajlowe czerwone i żółte

oliwa z oliwek

sól, pieprz czarny



Sposób przygotowania:


klopsiki:

W średniej wielkości miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w bardzo drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Cebuli nie przesmażam przed wyrobieniem mięsnej masy. Ręką wyrabiamy jednolitą masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. 
Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne na raz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.



W miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly