wtorek, 22 września 2015

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co jest przygotowane z mąki jest po prostu pyszne. Z moją teściową, która również uwielbia dania mączne mówimy zawsze, że na bezludną wyspę wzięłybyśmy worek mąki. Co prawda dania mączne nie są dietetyczne ani szybkie w przygotowaniu ale raz się żyje i czasami warto dogodzić swojemu podniebieniu ;) 
Nieczęsto przygotowuję tego typu obiady bo, nie oszukujmy się, są dość czasochłonne. Poza tym mój mąż zdecydowanie preferuje obiady w wersji wytrawnej a te na słodko nazywa deserem. Deser czy obiad grunt że jest pyszne!
 Sezon śliwkowy w pełni dlatego dziś zapraszam na kluski/knedle z śliwkami węgierkami, odrobiną dżemu wiśniowego oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Takie połączenie jest po prostu pyszne! Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.





Składniki:
(bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła

nadzienie:
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów

poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić lub utłuc na gładko. Ważne żeby nie miały nawet najmniejszych grudek bo będą one póżniej wyczuwalne w kluskach, a nie jest to przyjemne.
Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Jeśli kluski przez gotowaniem przemrozimy przez 30 minut w zamrażalce będziemy mieli dużo większe szanse, że się nie posklejają i nie rozpadną.
Serwować polane wg gustu kwaśną lub słodką śmietaną oraz posypane brązowym cukrem i/lub cynamonem.

1 komentarz:

  1. ciekawe te kluski - moja Babcia robi je całkowicie inaczej. Chyba spróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly