poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux

Mam dużą słabość do lodów ale denerwuje mnie długa lista sztucznych dodatków jaką można wyczytać w składzie sklepowych propozycji.
Przyglądaliście się kiedyś składowi z etykietki popularnych lodów? Poza składnikami, które powinny się w nich znajdować wyczytamy również syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory: mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar, karboksymetylocelulozę czy karagen. Większość z tych składników dodawana jest po to żeby zawartość była spulchniona (lody kupuje się na objętość a nie na wagę czyli dla producenta sam zysk) oraz żeby nie zbryliła się w wielką lodową kulę.
Te wszystkie dodatki sprawiają że od pewnego czasu wzięłam na warsztat domowe lody. Ten przepis jest autorstwa Michel'a Roux i naprawdę wart jest polecenia. Lody są kremowe, mocno waniliowe i po prostu obłędnie pyszne!
Oczywiście dużo lepszy efekt uzyskamy jeśli przygotujemy je w maszynce do robienia lodów. Zapewnia ona stałe mieszanie i rozbijanie kryształków lodu ale jeśli takową nie dysponujecie (podobnie jak ja) to również możecie je przygotować. Będziecie musieli po prostu pamiętać o przemieszaniu zawartości nawet kilka a nawet kilkanaście razy.




Składniki:
(na około 900ml)
500 ml mleka
125 g drobnego cukru
nasionka z 1 laski wanilii
6 żółtek
300ml śmietanki kremówki
opcjonalnie 2 łyżki wódki lub innego wysoko alkoholowego trunku

Wykonanie:
Do małego garnka wlać mleko oraz dodać 2/3 ilości cukru i miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.

W czasie kiedy mleko się gotuje rozmieszać żółtka z pozostałą ilością cukru do uzyskania puszystej, białej masy.
Gorące mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych żółtek. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki wódki. Dzięki niej lody nie zbiją się w lodową grudę.
Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly