sobota, 18 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem

Puszyste, wilgotne ciacho z dodatkiem orzechów włoskich i ulubionych owoców. Idealne do kawy, na imieniny lub jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.




SKŁADNIKI:
4 jajka
szklanka cukru
50g miękkiego masła
szklanka jogurtu greckiego
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z jednej cytryny
dowolne owoce
orzechy włoskie około 10szt.

WYKONANIE:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz opcjonalnie kruszonkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.


1 komentarz:

  1. Witam
    Nominowałam Pani blog do LBA. Po więcej informacji zapraszam na mojego bloga. http://zabookowani-zmuzykowani.blogspot.com/2015/07/tworczosc-nalini-singh-oraz-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly