wtorek, 16 czerwca 2015

Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce

Chrupiące ciasto, słodkawy farsz cebulowy z orzechami włoskimi i soczyste mięso. Czy można chcieć czegoś więcej? 


 

Składniki:

polędwica wieprzowa 450g
sól, czarny pieprz
masło klarowane do smażenia
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
50g orzechów włoskich
płat ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka

Sposób przygotowania:

Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy.

Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly