piątek, 19 czerwca 2015

Leśny mech z cytrynową nutą

Skoro mamy piątek to czas na ciacho na weekend ;)

Ciasto ze szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec. 
Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową. Polecam!






Składniki:


Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
4 jajka

szczypta soli

250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka octu


Masa: 400 ml śmietany 36%

cukier puder do smaku

śmietan-fix

250g mascarpone

sok z ½ cytryny

skórka z 2 cytryn


Dodatkowo: truskawki



Sposób przygotowania:


Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;)

Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy.



Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy.



Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.



Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly