niedziela, 17 maja 2015

(Młoda) kapusta po wójtowsku

Lubicie młoda kapuchę? Ja uwielbiam!
Polecam smaczną i bardzo sycącą kapustę z boczkiem, która na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.


 

Składniki:
główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
1-2 cebule
300g surowego boczku
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
cukier
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:
cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly