czwartek, 12 lutego 2015

Dietetyczny krem czekoladowy z awokado w 5 minut

Dziś Tłusty Czwartek a więc pączko- i faworkobranie.  
Idąc nieco pod prąd proponuje słodycz, po którym nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia.
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
 Awokado zawiera spore ilości kwasu linolowego, który obniża cholesterol, oraz potas regulujący ciśnienie krwi. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. A miodzik ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce i odżywia mózg.

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Kiedy zobaczyłam podobny przepis na Facebooku ad razu wiedziała, że go przygotuje. Świetna alternatywa dla tradycyjnego kremu czekoladowego. Dużo zdrowsza i mnie kaloryczna. Bez dodatku cukru i tłuszczu. Daje głowę że niewielu odgadnie co jest podstawą tego pysznego kremu ;)







Składniki:
1 dojrzałe awokado
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki miodu


Sposób przygotowania:
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe (ale nie brązowe). Jeśli jest twarde wińmy je w gazetę i zostawmy na dzień/dwa. Awokado rozkrawamy na pól i wyciągamy miąższ. Łączymy z kakao i miodem i miksujemy blenderem na gładka masę. Wg upodobań można dodać więcej lub mniej kakao i miodu lub też dodać mielone orzechy czy cynamon. Przechowujemy w lodówce.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly