wtorek, 20 stycznia 2015

Sałatka z roszponką i bryndzą

Świeża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.




Składniki:
(na 1 porcję)
dwie garści roszponki
bryndza lub ewentualnie feta
4 rzodkiewki
winegret:
2 łyżki oliwy extra vergin
łyżka octu winnego białego
łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona gorczyca, kurkuma
sól ziołowa, biały pieprz

Sposób przygotowania:
Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek.



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! !
    Uwielbiam roszponkę, ostatnio robiłam z nią pizze
    takiej sałatki chyba nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly