poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kremowy sernik z wanilią

Najlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!




Składniki:
Na spód:
250g pełnoziarnistych herbatników
125g masła

Na masę serową:
750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
250g serka mascarpone
1 i ½ szklanki cukru
5 jajek
3 łyżki maki ziemniaczanej
laska wanilii
3 łyżki likieru Amaretto
200ml śmietanki kremówki (36%)

Wykonanie:

Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.

Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda po prostu idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za weekendową słodką inspirację :)
    https://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/580237638778376/?type=1&theater

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly