środa, 3 września 2014

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami

 


Ziemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje.








SKŁADNIKI:

(na dwie porcje)

8 ugotowanych ziemniaków

2 łyżki masła klarowanego

sól, czarny pieprzem

średnia biała cebula

½ średniej cukinii

400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)

200ml śmietanki kremówki



WYKONANIE:



Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto.

Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać. Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki.

2 komentarze:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly