wtorek, 9 września 2014

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey

 Dżem który z powodzeniem można by nazwać „dary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey.





SKŁADNIKI:

900g czerwonych porzeczek

900g malin

300g jeżyn

1kg cukru

2 saszetki herbaty earl grey



WYKONANIE:



Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem i odparowujemy. Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100ml), dolewamy do owoców i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly