wtorek, 19 sierpnia 2014

Chleb z oliwkami i orzechami

Domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa.
Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. 
Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami.






Składniki:


10g drożdży

łyżeczka miodu

130ml ciepłej wody

250g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

60 g orzechów włoskich

50g oliwek czarnych



Wykonanie:



Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.

1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly