piątek, 23 października 2020

Tradycyjne gołąbki z mięsem

 Gołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”. Gołąbki to właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)

 


Składniki:

700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu)

100 g ryżu

2 cebule

ząbek czosnku

1 biała kapusta (lub młoda)

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti

1 łyżeczka cukru

przyprawy: sól i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon

 

Sposób wykonania:

Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić.

Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu.

Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć.

Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności od liścia) farszu. Zawijamy boki liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady).

W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty  - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu.

W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gotujemy około 40-45 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Jeśli sos zbyt mocno się zredukował możemy podlać odrobina gorącej wody lub bulionu.

Gołąbki serwujemy na ciepło z ziemniaczkami i ulubiona jarzynką.

 

 

Czas przygotowania: 90’

Trudność: średnie

Ilość sztuk: 15

Kaloryczność: 270 kcal/szt

6 komentarzy:

  1. Takie gołąbki lubie najbardziej. Niedługo trzeba będzie je przyrządzić.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wpis dał mi wiele do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna chciałam wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly