piątek, 19 czerwca 2020

Ulubione ciasto marchewkowe


 

Składniki:

(na formę keksówkę)

4 jajka M

szklanka cukru

szklanka oleju słonecznikowego

1 i ¾ szklanki maki krupczatki

łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

łyżka octu

4 łyżki kefiru/maślanki

2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych)

½ szklanki łuskanego słonecznika

 

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

W misie miksera umieszczamy cale jajka (białka i złotka) oraz cukier. Ubijamy na średnich obrotach, aż będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka).


Czas przygotowania: 70’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 16

Kaloryczność: 260 kcal/porcja

 

 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly