wtorek, 12 listopada 2019

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią

Słodki śniadanie? Jesienny deser czy podwieczorek dla dzieci? Ten pudding z karmelizowaną dynią spełni się jako każde z tych dań. Kremowy, mleczy ryż z nutą wanilii i słodką, cynamonową dynią doskonale do siebie pasują tworząc pyszne, jesienne danie.

 
Składniki:
(na 2 porcje)
100g ryżu do risotto (arborio)
łyżka masła
2 szklanki mleka
½ laska wanilii lub esencja waniliowa
łyżeczka cukru
sól

karmelizowana dynia:
250g miąższu dyni Hokkaido
15g masła
3 łyżki cukru
cynamon do smaku

Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dni. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy połowę mleka i dodajmy cukier, sól oraz miąższ z ½ laski wanilii i samą laskę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu dolewając stopniowo resztę mleka (i w razi komiczności wodę). Pudding powinien być lekko płynny i kleisty a ryż miękki al nie rozpadający się.
W czasie gdy gotuje si ryż przygotowujmy karmelizowaną dynię.
Dynię obieramy z skórki, wydrążamy, a miąższ kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy dyni 3-4 minuty. Dodajemy cukier oraz cynamon. Przesmażamy aż dynia zmięknie a cukier się skameralizuje (około 5-7 minut).
Pudding ryżowy serwujmy na ciepło z karmelizowaną dynią.



Czas przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 440 kcal / porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly