poniedziałek, 17 grudnia 2018

Pierniczki 'last minute'

Pierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami.




Składniki:
115g masła
90g cukru
90g płynnego miodu
1 jajko
260g mąki pszennej
½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej
1/2łyżki kakao
25g przyprawy korzennej
szczypta soli

Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól.

W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h.

Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.

Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly