poniedziałek, 10 grudnia 2018

Makowiec z bezą na kruchym cieście

Jeśli lubicie makowiec, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Spód z kruchego ciasta, dodatek marcepanu oraz bezowej pierzynki sprawie że smak jest złożony i bogaty a ciasto po prostu przepyszne. Gorąco polecam!

 

Składniki:
kruche ciasto:
100 g mąki pszennej
poł łyżeczki proszku do pieczenia
65 g masła
20 g drobnego cukru do wypieków

Masa makowa:
200 g maku
1 jajko L
30 g masła
25 g drobnego cukru
55 g płynnego miodu
¼ szklanki rodzynek
¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
¼ szklanki orzechów włoskich
200g masy marcepanowej

Beza:
4 białka
szczypta soli
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2/3 szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

Masa makowa:
Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić.
Zmiksować masło z cukrem i miodem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtko i kontynuować miksowanie do połączenia. Dodać wcześniej przygotowany mak oraz bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową i grubo posiekane orzechy włoskie. Masę marcepanowa pokroić w mała kostkę i wymieszać z masą makową. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową do połączeni składników.
Masę makowa wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód.

Beza:
W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka.



Czas przygotowania: 60’ + 70’ pieczenie
Ilość porcji:12
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 480 kcal/porcja


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly