wtorek, 30 października 2018

Szybka zupa grzybowa

Przepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie.




Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 biała cebula
300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
sól, czarny pieprz
łyżka mąki pszennej
1 marchew
1l bulionu warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów
150ml słodkiej śmietanki 30%

do podanie:
makaron
grzanki

Sposób wykonania:
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy oczyszczone i pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażymy 3-5 minut a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek.



Czas przygotowania: 30'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 2-3
Kaloryczność: 380 kcal / porcja


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly