środa, 5 września 2018

Daktylowe batoniki z jabłkiem i cynamonem

Coraz popularniejsze batoniki typu „raw food” są dostępne już w większości sklepów. Bez trudu możemy przygotować je w domu. Nie zajmuje to dużo czasu a bonus jest taki, ze możemy sami żonglować proporcjami i składnikami w poszukiwaniu swojego ulubionego smaku.


 
Składniki:
(na blachę o wymiarach 25x25cm tj. około 12 batoników)

300g suszonych daktyli
150g suszonych jabłek (opcjonalnie chipsów jabłkowych)
łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion chia

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem tak aby przykrył owoce. Suszone jabłka jeśli nie są mocno przesuszone i pozostają elastyczne nie wymagają moczenia. Jeśli są mocno wysuszone i dają się łamać namoczmy je razem z daktylami. Owoce moczymy ok 15’.
Po tym czasie daktyle i jabłka (jeśli je moczyliśmy) odsączamy na sitku. Nie odciskamy. Pozwalamy tylko ściec nadmiarowi płynu. Płyn zachowujemy. Daktyle i jabłka miksujemy ręcznym blenderem razem z cynamonem na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo zwarta i nie daje się łatwo zmiksować możemy dolać nieco płynu z moczenia. Do jednolitej masy dodajemy dwie płaskie łyżki nasion chia i dokładnie mieszamy. Masa powinna być raczej zwarta, konsystencji plasteliny.
Całość wykładamy równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia lekko dociskając. Suszymy w 80 stopniach C przez 60’ przy lekko uchylonym piekarniku. Studzimy.
Kroimy po wystudzeniu. Przechowujemy w lodówce do 2 tyg.



Czas przygotowania: 70’ + studzenie
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 150 kcal/szt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly