środa, 8 sierpnia 2018

W malinowym chruśniaku

W letnich deserach uwielbiam to że są pełne świeżych, pysznych owoców i szybko się je przygotowuje. Taki właśnie jest ten deser. Bardzo łatwy i nieskomplikowany. Mimo, iż ma w składzie zaledwie kilka składników jest wprost przepyszny!



Składniki:
(na 4 desery)
500g malin
250ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
250g serka mascarpone
pół szklanki orzechów laskowych

Sposób wykonania:
Maliny delikatnie myjemy na sitku. Odsączamy. Połowę owoców miksujemy na mus. Jeśli są kwaśne lub lubimy słodkie desery możemy je dosłodzić. Mus przekładamy na dno naczynek.
Orzechy prażymy na suchej patelni, wykładamy na ściereczkę kuchenną i pocieramy o siebie, pozbawiając ich skórki a następnie mielimy na pył.
Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru pudru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz zmielone orzechy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ja na mus malinowy. Na wierzch deseru układamy świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty.



Czas przygotowania: 25'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 360 kcal / porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly