czwartek, 4 stycznia 2018

Wrapy z kurczakiem i awokado

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach i domówkach jak i jako obiad czy kolacja. Połączenie wyrazistego kurczaka, aromatycznego sosu i awokado zawiniętych w pszenną tortillę.

 

Składniki:
4 tortille pszenne 25 cm
400 g filetu z kurczaka
olej do smażenia + 1 łyżka
awokado
rukola

Przyprawa do kurczaka:
1 ząbek czosnku
ostra papryka
słodka papryka
kumin
oregano
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Przyprawy wymieszać z solą i czarnym pieprzem oraz łyżką oleju, nasmarować kurczaka. Najlepiej zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce aby mięso przeszło aromatem przypraw. Jeśli nie mamy czasu możemy usmażyć od razu.
Rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Gdy będzie gorąca włożyć kurczaka i obsmażyć..
Sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki i doprawiając go solą oraz pieprzem.

Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić sokiem z limonki.
Placki tortilli zarumienić na patelni grillowej. Na każda połowę placka wyłożyć porcję rukoli, kurczaka i awokado. Polać sosem.
Zawinąć tortillę na nadzienie, zagiąć do środka boki i dalej dokończyć zwijanie.
Przekroić na pół i podawać z resztą sosu.



3 komentarze:

  1. Awokado mam, kurczaka też więc już wiem co będzie u mnie jutro na obiad :) Dzięki za super przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybki i bardzo prosty przepis, tego mi dzisiaj trzeba :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly