środa, 24 stycznia 2018

Pieczona szynka z rozmarynem

Soczysta, ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę ją, jako wędlinę do pieczywa, ale równie dobrze sprawdza się, jako danie obiadowe.




Składniki:
szynka 1kg
łyżka rozmarynu suszonego
łyżka czosnku granulowanego
łyżka ostrej papryki
1/2 łyżki soli
1\/2 łyżki czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
do posypania: płatki papryki

Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy rozdrabniamy i dokładnie mieszamy w moździerzu lub pojemniku blendera. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą papkę która nacieramy mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h. Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy około 1h.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly