poniedziałek, 29 stycznia 2018

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

Pyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek...

 
Składniki:

5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek)
2 ząbki czosnku
50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni)
140ml oliwy extra virgin
40 gramów parmezanu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce o dużych oczkach. Bazylię i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly