piątek, 3 listopada 2017

Tarta z musem czekoladowym i malinami

Tarta jest niezbyt słodka, a nawet wytrawna za sprawą sporej ilości gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i chrupiący, czekoladowy spód.
Doskonale smakuje z filiżanką kawy.

 
Składniki:
(na formę o średnicy 26 cm)
spód
450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo)
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
500 g malin

mus z czekolady
600 ml śmietany kremówki 36%
250 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru Amaretto
1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Spód:
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać. Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną z masłem włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć do dna i boków, wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, w odległościach około 0,5 cm od siebie. Spód schłodzić w lodówce

Mus z czekolady:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , tak aby ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, pokruszone czekolady i pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać. Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty z malinami. Schodzić przez noc w lodówce.


1 komentarz:

  1. Super to wygląda :) Nie jadłam nigdy takiej z takim musem czekoladowym i malinami, ale jako, że uwielbiam te połączenie to jestem pewna, że tą tartę też pokocham!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly