piątek, 27 października 2017

Bitki duszone w cebuli

Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego.

 

Składniki:
1kg szynki
6-7 cebul
½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie
kilka gałązek rozmarynu
½ litra bulionu warzywnego
sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm. Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz. Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy. Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 45min. Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 15 minut. Mięso serwujemy z mieniakami i ulubioną sałatą.


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly