piątek, 1 września 2017

Ciacho z wiśniami i migdałami

Pyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia.
Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami.


Składniki:
(na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)

20 dkg masła
25 dkg cukru pudru
miąższ z ½ laski wanilii
1/3 szklanki oleju
4 jajka M
40 dkg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
¼ szklanki mleka
ok. 1/2 kg wiśni
płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii. Dodać żółtka jaj i utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly