poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Syrop z mirabelek

Mirabelki smakują dzieciństwem. Syrop z nich przygotowany będzie zimą jak złoto... nie tylko za sprawa pięknego koloru ale tez wspaniałego, kwaskowego smaku. Pycha!




Składniki:
(na około 1,5l)
1kg mirabelek
500g cukru
2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Uwaga:
Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże i wyróżniają się kolorystycznie. Uzyskane w ten sposób owoce umieszczamy w garnku z ½ szklanki wody i gotujemy kilka minut do zagotowania. Umieszczamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoiczkach i pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez 10 minut.

1 komentarz:

  1. Ja też jestem miłośniczką mirabelek, ale tu w Warszawie w tym roku jakoś mało jest... Chyba przemarzły :(
    Ciekawy przepis, ja robię konfitury z nich i z nektarynek, ale w tym roku niczego nie będzie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly