poniedziałek, 24 lipca 2017

Jabłkowa owsianka z cynamonem

Przepyszna, zdrowa propozycja śniadaniowa. Jabłko i cynamon dodają owsiance naturalnej słodyczy. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców jak truskawki czy borówki.


Składniki:
(na jedna porcję)
Twarde jabłko
2 czubate łyżki płatków owsianych
Szklanka mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
1/3 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu

Do podania:
Łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
Świeże owoce sezonowe
Nasiona chia

Sposób przygotowania:

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do niedużego garnka i zalewamy 1/3 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut aż jabłko nieco zmięknie. Dodajemy płatki owsiane, mleko oraz cynamon. Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Nie gotujmy zbyt długo bo jabłka nieapetycznie się rozpadną.
Serwujemy na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego lub greckiego i świeżymi owocami., posypane nasionami chia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly