piątek, 30 czerwca 2017

Syrop z dzikiej róży

Nic nie pachnie równie pięknie jak kwiaty dzisiaj róży. Syrop przygotowany z ich płatków jest intensywnie różowy i przepyszny. Bardzo aromatyczny i słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów.

 

Składniki:
(na około 1l)
80g róży
160g cukru
500ml wody
1 cytryna

Sposób przygotowania:
Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie.
Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.
Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania.
Przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nakrętka powinna się „wciągnąć”.
Nie ma potrzeby pasteryzować.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly