piątek, 16 czerwca 2017

Grillowane szparagi w boczku

Zamiast klasycznej kiełbasy czy karkówki zachęcam do poszerzenia grillowego menu o sezonowe szparagi. Ich lekko gorzki smak świetnie współgra z ostrą musztardą i wyrazistym boczkiem.



Składniki:
Pęczek szparagów (zielonych lub białych)
Boczek parzony plastry (tyle szt. ile szparagów)
Musztarda dijon
Sól, cukier

Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy (białe) lub odrywamy końcówki (zielone). Gotujemy we wrzątki z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru aż będą półtwarde. Odcedzamy.
Plastry boczku (najlepiej długie i cienko pokrojone na krajalnicy) smarujemy cienka warstwa musztardy Dijon. Zawijamy wokół szparagów. Opcjonalnie możemy spiąć wykałaczką.
Szparagi układamy stroną z łączeniem boczku do dołu i grillujemy na rozgrzanym grillu ze wszystkich stron do zezłecenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly