środa, 26 kwietnia 2017

Tofu smażone z warzywami

Wegetariańskie, lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu.
Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad.

 

Składniki:
180g tofu naturalnego
sok z ½ cytryny
ząbek czosnku
2 szalotki
imbir wielkości kciuka
3 gałązki selera naciowego
czerwona papryka
8-10 pieczarek
2 średnie marchewki
mała cukinia
sól, curry, czarny pieprz
olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w kostki o wymiarach około 1cm x 1cm. Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry i czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią lub kolendrą.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly