Wegetariańskie,
lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu.
Pyszna
propozycja na szybki, zdrowy obiad.
Składniki:
180g
tofu naturalnego
sok
z ½ cytryny
ząbek
czosnku
2
szalotki
imbir
wielkości kciuka
3
gałązki selera naciowego
czerwona
papryka
8-10
pieczarek
2
średnie marchewki
mała
cukinia
sól,
curry, czarny pieprz
olej
kokosowy do smażenia
Sposób
przygotowania:
Tofu
odsączamy z zalewy, kroimy w kostki o wymiarach około 1cm x 1cm.
Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w
kostkę.
Na
patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy
przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się
zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy
marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy
resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry
i czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią lub
kolendrą.
Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń