środa, 12 października 2016

Placuszki ryżowe z pietruszką

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast ziemniaków czy tradycyjnego ryżu.

 


Składniki:

3
00g ugotowanego ryżu
3 jajka
4-5 łyżek mąki
mała cebula
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

R
yż gotujemy i studzimy. Możemy użyć tez tego, który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni.
Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.


1 komentarz:

  1. nigdy nie jadłam takich placuszków, może kiedyś sama podobne przygotuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly