piątek, 13 listopada 2015

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

W zeszłym tygodniu zaskoczyło mnie święto dyni w szkole mojego syna. Popołudniu dzień przed świętem okazało się że mam przygotować na jarmark jakieś dyniowe danie. Skoro grupą docelową miały być dzieciaki od razu pomyślałam o babeczkach. Pomysł okazał się trafiony a żadna muffinka się nie ostała. A syn z żalem stwierdził , że zjadł tylko jedną. Skoro dzieciakom smakowało to może i Wy się skusicie?

Pieczona dynia świetnie nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków. Pozbawiona części wody ma bardziej wyrazisty smak. Świetni komponuje się z starta skórką cytrynową i gorzką czekoladą. Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.








SKŁADNIKI:

(na 14 sztuk)



100 g masła

50 ml oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2/3 szklanki puree z pieczonej dyni

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2/3 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

100 g zmielonych orzechów włoskich

około 10 kostek gorzkiej czekolady



PRZYGOTOWANIE:



Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Masło roztopić w rondelku, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.

Następnie kolejno dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.

Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly