czwartek, 10 września 2015

Warzywny kociołek

Bardzo lubię jednogarnkowe dania z dużą ilością warzyw. To taka swoista fuzja leczo z bigosem i nie wiadomo czym jeszcze :) 
Często pojawiają się na naszym stole w towarzystwie ryżu lub kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone ale równie dobrze można wykorzystać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka a w wersji wegetariańskiej ser tofu. Serwuję je z dodatkiem ryżu lub kaszy ale równie dobrze można je jeść samo. Jest jeszcze jedna ogromna zaleta tego typu dania - jeśli przygotujesz duży garnek będziesz miła obiad z głowy na co najmniej 2 a może i 3 dni. Wystarczy je podgrzać i obiad gotowy.




SKŁADNIKI:



500g mięsa mielonego
pęczek rzodkiewek
2 czerwone papryki
mała cukinia
mała główka młodej kapusty
3 pokrojone pomidory bez skórki lub zamiennie puszka gotowych pomidorów
oliwa do smażenia
dwie średnie cebule
3 ząbki czosnku 
bulion
sól, czarny pieprz, papryka słodka, lubczyk
natka pietruszki/koperek/ świeża bazylia do posypania



PRZYGOTOWANIE:



Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by aromat czosnku był bardziej intensywny trzeba go poszatkować a następnie rozetrzeć szeroka częścią noża na desce. Wydziela się wtedy więcej allicyny, odpowiedzialnej za aromat czosnku niż przy zwykłym przeciśnięciu przez praskę. Cebule obieramy i drobno siekamy.
Czosnek i cebulkę szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy sola, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. 
Szatkujemy kapustę, rzodkiewkę kroimy w kostkę, papryki i cukinię w słupki. Warzywa dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa i warzyw.
Podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku lubczykiem i wg. potrzeby solą, słodką papryką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
Serwujemy z ryżem posypane świeżą natką pietruszki/koperkiem/bazylią.

1 komentarz:

  1. Też lubię jednogarnkowce, zazwyczaj są bardzo sycące i szybkie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly