czwartek, 17 września 2015

Szynka miodowo-musztardowa

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako wędlina do pieczywa.
Szynka przygotowana w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Ma wyraźny posmak musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad a jeśli zostanie Wam po obiedzie możecie użyć jej jako wędliny do kanapek, tym samym wpisując się w trend „ wiem co jem”. 
Jej przygotowanie wcale nie jest wymagające a smak pyszny. 
Ponadto nie zawiera wszechobecnych dodatków do żywności: fosforanów, wypełniaczy, skrobi, konserwantów i co tylko jeszcze można spotkać w sklepowych propozycjach.







Składniki:

1kg szynki w kawałku (najlepiej kształtnej, okrągłej)

3 łyżki miodu

2 łyżki musztardy dijon

łyżka musztardy sarepskiej

łyżeczka sosu Worcester

łyżeczka tymianku

łyżeczka rozmarynu

sól, czarny pieprz



Wykonanie:



Z miodu, musztard dijon i sarepskiej, sosu Worcester oraz tymianku i rozmarynu przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na 24h wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem skąłdników marynaty. 
Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut. Szynkę możemy też upiec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie 20 minut rozcinamy folię i pozwalamy szynce się przypiec z wierzchu.
Serwujemy na ciepło jako danie obiadowe lub też po wystudzeniu i pokrojeniu na cienkie plasterki jako domową wędlinę do pieczywa.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly