sobota, 5 września 2015

Jajecznica grzybiarza

W ten piękny sobotni poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie.
Jajecznica to jedno z podstawowych dań śniadaniowych.
Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Jest tyle możliwości: soute, z cebulką, szynką, wędzonką, pomidorami, grzybami... każdy znajdzie taką, która podbije jego podniebienie.
Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki.
Jesienną porą polecam przepyszną wersję z leśnymi grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej cukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak.
Co prawda póki co grzybów jest niewiele i patrząc na upalną, bezdeszczową pogodę nie prędko się pojawią, ale nie zapomnijcie o tej propozycji po jesiennym grzybobraniu.
Ewentualnie grzyby leśne możemy zastąpić pieczarkami lub boczniakami.

 
Składniki:
250g leśnych grzybów
biała cebula
½ średniej cukinia
łyżka masła
sól, czarny pieprzem
4 jajka
3 łyżki śmietanki 30%
płatki papryki
nasiona dyni

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy w piórka. Do grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę szklimy i doprawiamy sola i czarnym pieprzem.
Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów i cukinii. Smażymy do ścięcia jajek. Jajecznice posypujemy płatkami papryki i nasionami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly