czwartek, 6 sierpnia 2015

Pierogi z mięsem i orzechami

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak.

Składniki:
(na około 40szt)
Ciasto:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli

Farsz:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 białe cebule
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cynamon
szklanka orzechów włoskich
pól szklanki bulionu

Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
Sposób przygotowania:
Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Okrasa: Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly