Już
na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku
w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym
posmakiem curry.
Świetnie
sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę.
Przepis
z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach.
Składniki:
(na
5 słoików po 450ml)
1,5
kg ogórków gruntowych
2 litry wody
1/3 szklanki soli morskiej
2 litry wody
1/3 szklanki soli morskiej
ziele
angielskie
ziarna
pieprzu
po łyżeczce gorczycy do każdego słoika
po jednym listku laurowym do słoika
po łyżeczce gorczycy do każdego słoika
po jednym listku laurowym do słoika
zalewa:
1 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
5 szklanek wody
2
łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
Słoiki i nakrętki sterylizujemy w
piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i
tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki.
2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewamy ogórki na 2 godziny. Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.
2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewamy ogórki na 2 godziny. Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z
cukrem, curry i octem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków.
Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.
OdpowiedzUsuńA czy nie trzeba jeszcze pare minut gotowac ?
cześć,
Usuńnie ma takiej potrzeby
pozdrawiam