piątek, 14 sierpnia 2015

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

W każdy piątek staram się prezentować propozycję z serii słodkie na weekend.
Upał nie odpuszcza i nie będę Was katować staniem przy gorącym piekarniku ale słodkości oczywiście nie odpuszczę.
Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki.
 Chciałam Wam zaprezentować mega prosty lub jak mawiają moi znajomi postacki (w sensie tak prosty, że aż wstyd) przepyszny letni deser z kwaśnymi porzeczkami, kremową masą, słodką nutellą i nutą orzecha laskowego.
Nie pytajcie ile ma kalorii... uznajmy, że nie jest to temat pierwszoplanowy. Zresztą zawsze możemy oszukać swoje sumienie tłumaczeniem, że jest w nim sporo owoców i nawet będzie to prawda :)

Jeśli nie macie pod ręką nutelli czy innego czekoladowego smarowidła nie musicie po nie specjalnie uderzać do sklepu. Równie dobrze sprawdzi się czekolada rozpuszczona na parze z odrobiną masła lub słodkiej śmietanki.

 
Składniki:
(na 4 porcje)
330ml śmietany 30%
200g serka homogenizowanego naturalnego
3-4 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych
2 szklanki czerwonych porzeczek
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki nutelli
Sposób przygotowania:
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce myjemy i obieramy z gałązek.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy do uzyska lekkich pagórków i powoli, stopniowo dolewamy syrop orzechowy.
Kiedy będzie sztywna a syrop dobrze rozprowadzony dodajemy partiami serek homogenizowany i delikatnie łączymy.
W szklankach układamy na przemian masę śmietankowo-serową i porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Opcjonalnie możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej z odrobina masła lub słodkiej śmietanki. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy porzeczkami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly