W każdy piątek staram się prezentować propozycję z serii słodkie na weekend.
Upał nie odpuszcza i nie będę Was katować staniem przy gorącym piekarniku ale słodkości oczywiście nie odpuszczę.
Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki.
Chciałam Wam zaprezentować mega prosty lub jak mawiają moi znajomi postacki (w sensie tak prosty, że aż wstyd) przepyszny letni deser z kwaśnymi porzeczkami, kremową masą, słodką nutellą i nutą orzecha laskowego.
Nie pytajcie ile ma kalorii... uznajmy, że nie jest to temat pierwszoplanowy. Zresztą zawsze możemy oszukać swoje sumienie tłumaczeniem, że jest w nim sporo owoców i nawet będzie to prawda :)
Jeśli nie macie pod ręką nutelli czy innego czekoladowego smarowidła nie musicie po nie specjalnie uderzać do sklepu. Równie dobrze sprawdzi się czekolada rozpuszczona na parze z odrobiną masła lub słodkiej śmietanki.
Upał nie odpuszcza i nie będę Was katować staniem przy gorącym piekarniku ale słodkości oczywiście nie odpuszczę.
Jeśli nie pieczenie to dobrym wyborem będzie oczywiście pucharek z deserem. A skoro mamy środek lata to deser musi być obowiązkowo z owocami. Dziś padło na kwaśne, czerwone porzeczki.
Chciałam Wam zaprezentować mega prosty lub jak mawiają moi znajomi postacki (w sensie tak prosty, że aż wstyd) przepyszny letni deser z kwaśnymi porzeczkami, kremową masą, słodką nutellą i nutą orzecha laskowego.
Nie pytajcie ile ma kalorii... uznajmy, że nie jest to temat pierwszoplanowy. Zresztą zawsze możemy oszukać swoje sumienie tłumaczeniem, że jest w nim sporo owoców i nawet będzie to prawda :)
Jeśli nie macie pod ręką nutelli czy innego czekoladowego smarowidła nie musicie po nie specjalnie uderzać do sklepu. Równie dobrze sprawdzi się czekolada rozpuszczona na parze z odrobiną masła lub słodkiej śmietanki.
Składniki:
(na
4 porcje)
330ml
śmietany 30%
200g
serka homogenizowanego naturalnego
3-4
łyżki syropu o smaku orzechów laskowych
2
szklanki czerwonych porzeczek
4
łyżki płatków migdałowych
4
łyżki nutelli
Sposób
przygotowania:
Płatki
migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce myjemy i obieramy z gałązek.
Dobrze schłodzoną kremówkę
ubijamy do uzyska lekkich pagórków i powoli, stopniowo dolewamy syrop orzechowy.
Kiedy będzie sztywna a syrop dobrze rozprowadzony dodajemy partiami serek homogenizowany i delikatnie łączymy.
W szklankach układamy na przemian masę śmietankowo-serową i porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Opcjonalnie możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej z odrobina masła lub słodkiej śmietanki. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy porzeczkami.
Kiedy będzie sztywna a syrop dobrze rozprowadzony dodajemy partiami serek homogenizowany i delikatnie łączymy.
W szklankach układamy na przemian masę śmietankowo-serową i porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Opcjonalnie możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej z odrobina masła lub słodkiej śmietanki. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy porzeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz