wtorek, 25 sierpnia 2015

Chińczyk ekspres

To danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20-25 minut. Co więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych i nawet niewprawiony domowy kuchach świetnie sobie poradzi.
Jeśli chcecie oszczędzić czas na przygotowaniu warzyw (umycie, krojenie) możecie użyć mrożonej mieszanki chińskiej czy orientalnej. Jednak przygotowując danie z własnych składników macie wpływ na jego skład i proporcje. j np. uwielbiam grzyby mun i zawsze dodaję ich dużo więcej niż jest w gotowych mieszankach.
Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym.

 
SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
średnia cebula
duża marchew
½ czerwonej papryki
½ kapusty pekińskiej
70g pędów bambusa w plastrach
garść suszonych grzybów mun
sos sojowy
150ml mleka kokosowego
olej do smażenia
przyprawa orientalna
kolendra (lub natka pietruszki) do posypania

WYKONANIE:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Lekko solimy i pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut. Drobno kroimy.

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w dowolnej wielkości kostkę lub paski (wg. gustu). Mięso smażymy najlepiej w woku lub jeśli go nie mamy na zwykłej dużej patelni na podgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki a następnie kolejno drobno pokrojoną paprykę,  posiekaną kapustę pekińską, grzyby mun i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość podlewamy mlekiem kokosowym, kilkoma łyżkami sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i przyprawa orientalną.
Posypujemy świeżą kolendrą lub natka pietruszki.
Serwujemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly