sobota, 25 lipca 2015

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami

Propozycja słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców.
Warto się na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo sezonowych owoców.

Składniki:
omlet:
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarniste
2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
sól
2 łyżeczki cukru
łyżka wiórków kokosowych
aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju kokosowego
dodatki:
jogurt grecki
płatki migdałów
siemię lniane
rodzynki
owoce (u mnie ananas, maliny, jagody)
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną.
Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly